Sultan Abdullah diskusikan usulan kabinet dengan para raja Melayu

id Pm malaysia ,Raja malaysia, raja-raja Melayu,Sultan abdullah,Kabinet malaysia

Sultan Abdullah diskusikan usulan kabinet dengan para raja Melayu

Sultan Abdullah diskusikan usulan kabinet dengan raja-raja Melayu

Kuala Lumpur (ANTARA) - Raja Malaysia Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah akan mengadakan pertemuan dengan raja-raja Melayu di Istana Negara dalam waktu dekat guna menindaklanjuti usulan rapat kabinet yang disampaikan Perdana MenteriMuhyiddin Yassin.

"Yang di-Pertuan Agong telah berkenan menerima menghadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Istana Abdul Aziz, Kuantan pada jam 5.00 petang tadi malam," juru bicara Istana Negara, Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, dalam pernyataannya di Kuala Lumpur, Minggu.

Sesi menghadap tersebut merupakan permohonan PM Muhyiddin, menyusul pelaksanaan musyawarah khusus kabinet yang dipimpinnya di Putrajaya Jumat pagi.

"Dalam sesi yang berlangsung selama lebih kurang satu setengah jam ini, Al-Sultan Abdullah telah berkenan menerima usulan-usulan yang telah dicapai oleh rapat kabinet untuk pertimbangan dan pelaksanaannya oleh raja," katanya.

Juru bicara Istana Negara tidak menyebutkan usulan-usulan yang telah disampaikan perdana menteri pada pertemuan tersebut.

"Al-Sultan Abdullah amat memahami keperluan kelangsungan pelayanan negara untuk memerangi ancaman wabahCOVID-19. Baginda turut amat prihatin terhadap kegelisahan dan kegusaran rakyat terhadap perkembangan terkini," katanya.

"Sultan Abdullah menasihati seluruh rakyat supaya tenang, tidak panik dan bersabar dalam menghadapi situasi terkini sambil menunggu keputusan mengenai usulan-usulan tersebut," katanya.

Sementara itu, rencana penerapan keadaan darurat yang diberitakan sejumlah media mendapat penolakan sejumlah tokoh oposisi di Malaysia.

"COVID-19 telah digunakan untuk membenarkan parlemen ditunda, dipersingkat, dan tidak ada perdebatan. Sekarang untuk membenarkan pernyataan Keadaan Darurat. Namun kekuasaan dan otoritas di pemerintahan saat ini sudah memadai untuk menangani pandemi," ujar mantan Perdana Menteri MalaysiaMahathir Mohammad.


Baca juga:PM Malaysia menghadap raja minta pengesahan UU Covid-19

Baca juga:Malaysia alokasikan Rp60 M untuk perangi COVID-19

Baca juga:Raja Malaysia tunda pertemuan dengan ketua partai karena COVID-19


Pewarta: Agus Setiawan
Editor: Tia Mutiasari

Pewarta :
Editor : Iskandar Zulkarnaen
COPYRIGHT © ANTARA 2020

Komentar